Oferta warzyw i owoców

Jabłka

Pyszne i chrupiące owoce jabłoni wyróżniają się imponującą listą składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że jego składniki są niezbędne dla optymalnego wzrostu, rozwoju i ogólnego dobrego samopoczucia. Jabłka mają niską kalorię; 100 g świeżych kawałków owoców dostarcza tylko 50 kalorii. Nie zawierają jednak tłuszczów nasyconych ani cholesterolu.

Gruszki

Grusza jest jednym z kilku gatunków drzew i krzewów z rodzaju Pyrus / paɪrəs /, z rodziny Rosaceae. Jest to również nazwa owocu z tych owoców. Kilka gatunków gruszy jest cenionych za owoce jadalne, podczas gdy inne są uprawiane jako drzewa ozdobne.

Truskawki

Truskawka ma niską zawartość kalorii (32 cale / 100 g) i tłuszczy, ale jest bogatym źródłem promujących zdrowie składników odżywczych, minerałów i witamin, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia. Truskawki mają znacząco wysokie ilości fenoli flawonoidowych środków fitochemicznych zwanych antocyjanami i kwasem głównym.

Wiśnie

Mają niższy indeks glikemiczny wynoszący 22, co czyni je lepszym wyborem przekąsek owocowych w porównaniu z wieloma innymi owocami, szczególnie dla diabetyków. Wiśnie są dobrym źródłem melatoniny. Stwierdzono również, że pomagają w jet lag. Uwaga: w wiśniach występuje wyższy poziom melatoniny w porównaniu do czereśni.

Śliwki

Śliwki mają niską zawartość kalorii (46 kalorii na 100g) i nie zawierają tłuszczów nasyconych; jednak zawierają liczne związki promujące zdrowie, minerały i witaminy.

Jagody

Jagody są spożywane na całym świecie i często używane w dżemach, konfiturach, ciastach lub ciastach. Niektóre jagody są ważne z handlowego punktu widzenia. Jagody są zwykle soczyste, zaokrąglone, jaskrawo zabarwione, słodkie lub kwaśne, i nie mają kamienia ani pestki, chociaż może występować wiele pestek lub nasion.

Kalafior

Jego kwiaty zawierają około 2 g błonnika pokarmowego na 100 g; zapewniając około 5% zalecanej wartości. Kalafior zawiera kilka przeciwnowotworowych fito-chemikaliów, takich jak sulforafan i sterole roślinne, takie jak indol-3-karbinol, który wydaje się działać jako środek przeciwestrogenowy.

Brokuł

Brokuły to jeden z bardzo niskokalorycznych warzyw; dostarcza tylko 34 kalorie na 100 g. Niemniej jednak, jest bogaty w błonnik pokarmowy, minerały, witaminy i przeciwutleniacze, które okazały się korzystne dla zdrowia. Całkowita wytrzymałość przeciwutleniaczy mierzona jako zdolność absorpcji rodników tlenowych (ORAC) brokułów wynosi 1632 μmol TE / 100 g.

Bakłażan

Bakłażan ma bardzo niską zawartość kalorii i tłuszczów, ale jest bogaty w rozpuszczalną zawartość błonnika. 100 g dostarcza tylko 24 kalorii, ale zapewnia około 9% dziennego spożycia (zalecanego dziennego spożycia) błonnika. Zawiera dobre ilości wielu niezbędnych witamin z grupy B.

Ziemniaki

Są bardzo dobrymi naturalnymi źródłami zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Obecność w nich błonnika pokarmowego zwiększa masę stolca, dzięki czemu pomaga zapobiegać zaparciom, zmniejszać wchłanianie cholesterolu w diecie, a tym samym obniżyć poziom cholesterolu LDL w osoczu.

Marchew

Marchew jest wyjątkowo bogatym źródłem karotenów i witaminy A. 100 g świeżej marchwi zawiera 8285 μg beta-karotenu i 16706 IU witaminy A. Badania wykazały, że związki flawonoidowe w marchwi mogą chronić przed rakiem skóry, płuc i jamy ustnej.

Okra

Strąki bami należą do bardzo niskokalorycznych warzyw. Zapewniają one zaledwie 30 kalorii na 100 g, nie zawierają natomiast tłuszczów nasyconych ani cholesterolu. Niemniej jednak są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, minerałów i witamin; często polecany przez dietetyków w programach kontroli cholesterolu i redukcji masy ciała.

Czosnek

Mocne aromatyzowane, czosnkowe goździki zawierają wiele wartych uwagi składników odżywczych, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy o udowodnionych właściwościach zdrowotnych. Całkowita zmierzona siła antyoksydacyjna (wartość ORAC) wynosi 5346 μmol TE / 100 g.

Cebula

Cebula ma bardzo niską zawartość kalorii i tłuszczów. 100 gramów ma tylko 40 kalorii. Jednak bogaty w rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Badania laboratoryjne pokazują, że allicyna zmniejsza produkcję cholesterolu. Co więcej, stwierdzono również, że ma on właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Cebula dymka

Mają bardzo mało kalorii; 100 g świeżych liści dostarcza tylko 31 kalorii. Niemniej jednak zawierają one wiele godnych uwagi flawonoidowych antyutleniaczy, błonnika roślinnego, minerałów i witamin, które mają udowodnione korzyści zdrowotne.

Papryka

Papryka zawiera imponującą listę składników odżywczych dla roślin, które mają właściwości zapobiegające chorobom i promujące zdrowie. W przeciwieństwie do innych papryczek chili, ma znacznie mniej kalorii i tłuszczów. 100 g dostarcza tylko 31 kalorii.

Papryka chili

Chilli zawierają zdrowie korzystające z alkaloidów w nich zawartych, kapsaicyny, co nadaje im ostry smak. Badania laboratoryjne na eksperymentalnych ssakach sugerują, że kapsaicyna ma właściwości antybakteryjne, przeciwrakotwórcze, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. Obniżają też poziom cholesterolu LDL u osób otyłych

Pomidorki Cherry

Pomidory są jednym z niskokalorycznych warzyw; trzymaj tylko 18 kalorii na 100 g. Mają one również bardzo niską zawartość tłuszczu i mają zerowy poziom cholesterolu. Niemniej jednak są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika pokarmowego, minerałów i witamin. Ze względu na ich wszechstronność, dietetycy i dietetycy często polecają je w programach kontrolujących poziom cholesterolu i dietę.

Karczochy

Karczoch zawiera gorzkie zasady, cynarin i seskwiterpen-laktony. Badania naukowe pokazują, że te związki nie tylko hamują syntezę cholesterolu, ale także zwiększają jego wydalanie z żółcią, a tym samym pomagają w ogólnym zmniejszeniu całkowitego stężenia cholesterolu we krwi.

Mięta

Części ziołowe zawierające wiele niezbędnych olejków lotnych, takich jak mentol, menton, octan mentolu. Związki te działają na wrażliwe na zimno receptory w skórze, jamie ustnej i gardle, właściwość, która jest odpowiedzialna za naturalne uczucie chłodu, które inicjuje podczas wdychania, zjedzenia lub nałożenia na skórę.

Tymianek

Tymianek ziołowy zawiera tymol, jeden z ważnych olejków eterycznych. Tymol został naukowo uznany za antyseptyczny i przeciwgrzybiczny. Inne oleje lotne w tymianku obejmują carvacolo, borneol i andgeraniol. Tymianek zawiera wiele flawonoidowych przeciwutleniaczy fenolowych.

Cytrusy

Spożywanie owoców cytrusowych wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka żołądka. Również soki z owoców cytrusowych, takie jak pomarańcza, limonka i cytryna, mogą być przydatne do obniżenia ryzyka wystąpienia określonych rodzajów kamieni nerkowych.

Grejpfruty

Podczas gdy pomarańczowy jest ulubionym wśród cytrusów, istnieje wiele innych unikalnych odmian owoców cytrusowych, o których być może nie słyszałeś. Spróbuj czegoś nowego! Minneola tangelo – hybryda między grejpfrutem a mandarynką. Pomelo – największy owoc cytrusowy.

Granat

Jest dobrym źródłem rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych włókien pokarmowych, zapewniając około 4 g na 100 g (około 12% RDA), co wspomaga gładkie trawienie i ruchy jelit. Owoce są zasugerowane przez dietetyków w diecie dla programów redukcji wagi i kontroli cholesterolu.

Banan

Banan jest jednym z wysokokalorycznych, tropikalnych owoców. 100 gramów owoców zawiera 90 kalorii. Poza tym zawiera dużo antyoksydantów, minerałów i witamin. Sportowcy stosują banany, aby uzyskać natychmiastową energię. Jest to też suplement diety leczenia dzieci z niedowagą.

Winogrono

Winogrono to owocująca jagoda z liściastych drzewiastych winorośli. Winogrona mogą być spożywane na surowo lub mogą być używane do produkcji wina, dżemu, soku, galaretki, ekstraktu z pestek winogron, rodzynek, octu i oleju z pestek winogron. Winogrona są owocem bez przekwitania, zwykle występującym w gronach.

Kiwi

Jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g owoców LUB 10% RDA), co nadaje mu dobry środek przeczyszczający. Owoc jest doskonałym źródłem przeciwutleniacza witaminy C; zapewnienie około 154% DRI (zalecana dzienna dawka).

Arbuz

Bogaty w elektrolity i wodę, melony są darem natury, aby pokonać tropikalne letnie pragnienie. Arbuzy mają bardzo niską kaloryczność (tylko 30 kalorii na 100 g) i przenoszą minimalne tłuszcze. Niemniej jednak obfitują w liczne fito-odżywcze i przeciwutleniacze sprzyjające zdrowiu, niezbędne dla optymalnego zdrowia.

Mango

Owoce mango są bogate w prebiotyczne błonnik pokarmowy, witaminy, minerały i polifenolowe flawonoidowe związki przeciwutleniające. Według nowych badań stwierdzono, że owoce mango chronią przed nowotworami okrężnicy, piersi, białaczką i prostatą.

Ananas

Ananasy mogą być spożywane świeże, gotowane, wyciskane i konserwowane. Występują w szerokiej gamie kuchni. Roślina tropikalna o jadalnych owocach składających się z połączonych jagód.

Brzoskwinia

Cudownie pyszne brzoskwinie mają niską zawartość kalorii (100 g zapewniają tylko 39 kalorii) i nie zawierają tłuszczów nasyconych. Niemniej jednak są one wypełnione licznymi związkami promującymi zdrowie, minerałami i witaminami. Świeże brzoskwinie są umiarkowanym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy C.

Morela

Trzy średniej wielkości świeże morele są doskonałym źródłem witaminy A i dobrym źródłem witaminy C. Szukaj dobrze ubarwionych, pulchnych moreli o dość twardej teksturze. Unikaj owoców z przebarwieniami, miękkich lub mętnych plamek lub które mają kolor jasnożółty lub zielonkawo-żółty.

Nektarynka

Soczyste, smaczne nektarynki mają niską zawartość kalorii (100 g zapewniają tylko 44 kalorie) i nie zawierają tłuszczów nasyconych. Są w rzeczywistości zapchane licznymi prozdrowotnymi przeciwutleniaczami, odżywkami roślinnymi, minerałami i witaminami. Świeże nektarynki zawierają niewielkie ilości witaminy C.

Jak działamy?

rezerwujesz usługę

organizujemy transport

transportujemy towar

rozliczamy usługę